30 Eylül 2011 Cuma

Emzirme Haftası ve Emzirme Reformu



Blog tutmaya başladığımdan beri tanıma ve takip etme fırsatı bulduğum, yazilarını okumaktan keyif aldığım çok blog var. Geriye dönüp baktığımda sanal ortamda izlediğim bloglar sayesinde birçok konuda başka yerlerde bulamayacağım bilgiler edindiğimi ve paylaşımların getirdiği kazanımları ve farkındalıkları görüyorum. Blogcu Anne'nin blogu da bu anlamda hayatıma kazanım olarak girdi; hem de özellikle eşimle birlikte çekirdek aile olmamızı sağlayan minik bebeğimizle hayata yeni başladığımız dönemde! Israrla ve gayretle üzerinde durduğum annelik ve emzirme konularında farkındalık yaratma çabasında olan sevgili Blogcu Anne Elif Doğan, Çalışan Gebe Simge Alhan ile birlikte Emzirme Reformu'nu hayatımıza kazandırarak birçok yeni annenin bu önemli konuda gözlerini açmasını sağlıyor. Emzirme Reformu gönüllüsü genç anneler, uzmanların gönüllü olarak verdiği eğitimlerle edindikleri bilgilerle Gönüllü Emzirme Rehberliği yapıyor. Emzirme Reformu, www.emzirmereformu.com 'da desteğinizi bekliyor.


Emzirme Reformunu takiben google'da kurulan Emziren Anneler grubunda da değerli bilgiler paylaşılıyor. Emziren Anneler grubunun üyeleri başta olmak üzere birçok kişi gönüllü olarak Emzirme Reformu bünyesinde emek vermekte. Grup şöyle tanımlanıyor:


"Anne olsanız da, olmasanız da, emzirseniz de, emzirmeseniz de, “emzirme hakkında söylemek ya da paylaşmak istediğim bir şeyler var” diyorsanız Emziren Anneler grubunda yeriniz var demektir."






Türkiye'de ilk altı ayda sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin oranı %1,3. Beş yaşın altındaki çocukların %25'inde beslenme eksikliği görülüyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık %15'i beş yaşın altında. Ve bu çocukların 63,000'i her yıl önlenebilir hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. (Kaynak: UNICEF Türkiye, Anne sütüyle ilgili gerçekler)

Gerek bu gerçekler, gerekse çalışan annelerin emzirme ve süt izni konusunda yaşadıkları sıkıntılardan yola çıkarak başlatılan Emzirme Reformu, anne sütü ve emzirme hakkındaki farkındalığı arttırmak ve bu konuda bazı değişiklikler yapılması gerektiğine dikkat çekmek üzere başlatılan bir harekettir.





Emzirme Reformu bugüne kadar 700’e yakın bireyin yanı sıra, başta Lansinoh firması olmak üzere e-Bebek ve LeiLeo gibi firmalar, Kadir Has Üniversitesi ve birçok medya kuruluşu tarafından desteklenmiştir.

Emzirme Reformu ile ilgili basında dikkatimi çeken en son habere buradan ulaşabilirsiniz.



Bu hafta Emzirme Haftası. Annelere seslenelim:

Bebeğiniz ve kendiniz için, bebeğinizi emzirin. Her annenin kendi bebeğinin ihtiyacı oranında ve içerikte süt ürettiğini unutmayın ve anne ile bebek arasındaki başka hiçbir şeyle kıyaslanamayacak bu değerli paylaşımın tarifsiz mutluluğunu yaşayın. Yalnız değilsiniz; her anne çocuğunu beslemek ve sağlığı konusunda endişeler yaşayabiliyor ve unutmayın ki her anne çocuğuna bu anlamda yetebilir. Başedemediğiniz emzirme problemlerinde yol göstericilerden bilgi almaktan çekinmeyin. Emzirme Haftası kutlu olsun!

Hiç yorum yok:

Powered By Blogger
Sevgili Ziyaretçim,
Blogumda aradığını bulmanı ve ziyaretinin keyifle geçmesini dilerim. Sevgi ve sağlıkla...