24 Ekim 2011 Pazartesi

Terör Mağduru ve Depremzedelere Yardım

Ardarda yaşadığımız terör ve depremdeki kayıplarımıza milletçe çok ama çok üzgünüz...Televizyonda yayınlanan görüntüler, sosyal medya vesilesiyle aldığım haberler içimi burkuyor; ne yapayım nasıl bir yardımım dokunur, dua etmekten başka ne faydam olabilir diye pekçok kişi şahsi çabalarını hayata geçirebilmek için düşünüyor, belediyeler, markalar, yardım kuruluşları tüm duyarlılıklarıyla yardımları ulaştırmaya çalışıyorlar. Yardımsever bir milletiz allahtan...Umarım bu ilk günlerdeki gibi sonraki günlerde de yardımlara devam edilir; çünkü birkaç hafta sonra evsiz kalanların evleri hemen yerine konmayacak, açlık ve susuzlukları yine birçoğunun ancak yardımlarla karşılanabilecek, ilk günlerde kendilerinden daha çok çadıra ihtiyaç duyanların olduğunu düşünen bebekli depremzedeler artık zorlanacak ve onlarda sığınmaya daha çok ihtiyaç duyabilecekler...

Afet bölgesine neler ulaştırılabilir, en çok nelere ihtiyaç vardır diye düşününce aklıma ilk gelenler şunlar oluyor:

- Su
- Ekmek
- Elektriksiz ısıtıcılar
- Battaniye
- Bebek bezi
- Kaşık mamaları
- Biberon
- Ayakkabı
- Kışlık kıyafet
- Özellikle diyabeti, kalp rahatsızlığı olanlar için ilaç
- Hastalıkların yayılmaması için aşı (bu tabii tıbbi bir konu ama vatandaş olarak bunun da gerekli olacağını düşünüyorum)
- Kan merkezlerine kan bağışında bulunmak
- Koli (Belediyeler, gelen yardımların paketlenmesi için koliye ihtiyaç duyuyormuş)

Kolilerin üzerine "Van Afet Koordinasyon Merkezi" yazmayı ve kolinin içeriğini yazmak gerekiyor.


Bunların dışında sosyal medyada hayvanseverler, depremzede hayvanların da unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor...


Şahsi çabalarımız biraraya gelince belediyelerin, kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, yardım kuruluşlarının da yardımıyla yaraları saracak kadar bir desteğe dönüşebileceğini unutmamalı gerçekten.
Aynı zamanda, yardımları yaparken birlik olmanın önemini de unutmamalı; yardımpaketlerini nerelere ulaştırabileceğiniz konusunda sevgili Blogcu Anne'nin yazısından ve Alternatif Anne e-dergimizin yazısından faydalanabilirsiniz.

Bunların dışında, depremzedelerin temel ihtiyaçlarından biri de tuvalet ihtiyacıdır mutlaka ve bunu elbette Kızılay düşünüyordur; ama yine de işte tuvalet, ekmek, su gibi hayati ihtiyaçların giderilmesi konusunda firmalara da çok büyük görev düşüyor. Bir de tüm bunların yerine ulaşması için lojistik destek gerekiyor elbette. Bu arada terör örgütü tarafından yardım kamyonlarının yollarının kesildiği ve bu nedenle karayolları ile sanırım özellikle köylere yardımların ulaştırılmadığı bilgisi dolaşıyor sosyal medyada...Çok üzücü!

Terör mağdurları için kendi adıma şimdilik yapabileceğim tek şey, depremzedelerle birlikte, yine Alternatif Anne'de yayınlanan "Çocuklara Ölümden Bahsetmek" yazısının okunmasını önermek. Yazının içindeki bilgilerin, ateşin düştüğü yerlere ulaştırılmasının sağlanmasını ve bir nebze de olsa desteğinin olmasını diliyorum.Yazıda yakınlarını kaybeden çocuklara yaşlarına göre bu durumun nasıl anlatılabileceği anlatılıyor.

Terör ve deprem konularından uzun vadede zarar görmemek ya da zararı aza indirgeyebilmek için; söün kısası kalıcı bağış için, eğitimin şart olduğunu düşünüyorum. Bizden sonraki nesiller için bu konularda eğitim seferberliği son derece gerekli! Doğal afetler konusunda "KIZILAY ile Güvenli Yaşamı Öğreniyorum Kitabı" ilköğretim 4. sınıf ve üstü için. Tüm okullara ulaştırılması gerekiyor. Bu da kalıcı bir bağış olacaktır mutlaka! Terör konusunda da yapılması gereken çok şey var bu anlamda.

Terör mağduru ve depremzede ailelere sabırlar diliyorum...

Hiç yorum yok:

Powered By Blogger
Sevgili Ziyaretçim,
Blogumda aradığını bulmanı ve ziyaretinin keyifle geçmesini dilerim. Sevgi ve sağlıkla...