23 Ağustos 2013 Cuma

Anaokulu mu kreş mi anasınıfı mı?-2

Okul öncesi dönemde çocuklar için anaokulunun mu kreşin mi ana sınıfının mı uygun olduğu konusunda uzman görüşlerinin yer aldığı yazı dizime devam ediyorum. Bu yazıda, Uzman Pedagog Belgin Temur Yağlıtaş’ın ve Uzman Pedagog ve Psikolojik Danışman Duygu Çalışır’ın görüşlerini bulacaksınız.
Belgin Temur Yağlıtaş – Uzman Pedagog / Psikolojik Danışman: 3 yaşından itibaren her çocuğun okul öncesi eğitime ihtiyacı olduğu artık biliniyor. Birçok aile de bu dönemde çocuğunu anaokuluna gönderiyor. Okula hazırlık sınıfı konusunda ise farklı görüşler mevcut. Birçok anne baba çocuğunun iki yıl boyunca devam ettiği, tanıdığı, güvendiği bir ortamda kalmasının daha iyi olduğunu düşünüyor. Çocuğun bir yıl daha sevdiği, alıştığı, arkadaşlarının bulunduğu ortamda devam etmesi anne babalara güven veriyor.  Bazı anne babalar ise gideceği ilkokulun anasınıfına devam etmesinin daha uygun olacağını düşünüyor. Çocuğun bir an evvel bu yeni ortama alışması ve böylece ilkokula başladığında daha kolay uyum sağlaması mümkün olur düşüncesi oluşuyor.
Her kararda olduğu gibi bu kararda da çocuğun özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Olgunlaşma ve büyüme her çocukta farklılık gösterir. Özellikle yuvaya uyumda zorlanan çocukların ilkokula kolay uyum sağlamaları için hazırlık döneminden itibaren gideceği okula gönderilmesi genellikle daha büyük zorlukların yaşanmasına sebep olmaktadır. Çünkü bu çocuklar yaşıtlarına göre yeterli olgunluğa sahip olmak için biraz daha fazla zamana ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle de bir yılı daha alıştıkları güvenli ortamda geçirmiş olmaları, okula daha hazır başlamalarını, daha donanımlı olmalarını sağlamaktadır. Diğer yandan okula başlama yaşının düşürülmüş olması çocukların okul olgunluğu ile ilgili zorluk yaşama olasılıklarını arttırmış durumdadır ve bu nedenle de yine birçok çocuk tam da okula hazır olamadan okula başlamak zorunda kalmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan gerek ilköğretim okullarının ana sınıfları, gerekse anaokullarının ana sınıfları aslında aynı müfredat programını uygulamaktadırlar. Uygulanan metodlar ve uygulama şekli farklılık göstermektedir. Bu nedenle de çocuğunuzu, eğitimine ve metodlarına güvendiğinizanaokulunuzun hazırlık sınıfına göndermeniz hem çocuğunuz hem de sizin için güven verici olacaktır.
Çocuğunuzu, eğitimine güvenmediğiniz, sadece çocuğunuza iyi bakım verdiğini düşündüğünüz bir anaokuluna gönderiyorsanız hazırlık sınıfında gideceği ilkokulun anasınıfına göndermek daha iyi bir seçim olacaktır. Bunun dışındaki durumlarda çocuğun başladığı okulda devam etmesi birçok açıdan daha yararlıdır.

anaokulu1Duygu Çalışır – (Özel Mavi Aile Danışma Merkezi) Pedagog / Psikolojik Danışman:Çocuk eğer ilkokulu özel bir okulda okuyacaksa okuyacağı okulun ana sınıfına başlaması çocuğun hem okulun ortamına hem de sistemine alışması açısından daha uygun oluyor. Arkadaşlarıyla birlikte ilkokula başlamak çocuğun güvende hissetmesi açısından da yararlı oluyor. Okul da çocuğu tanıdığı için ilkokula geçiş sırasında çocukla ilgili bilgi aktarımı, uygun öğretmen seçimi konularında aileye destek olabiliyorlar. Devlet okuluna başlayacak çocuklar için ise çocuğun devam ettiği bir ana okul varsa oradan alıp devlet okulunun ana sınıfına vermek çocuk açısından pek de uygun bir yaklaşım olmuyor. Uyum ve öğrenme becerileri açısından bakıldığında çocuğun alıştığı ortamda okula hazırlanması daha uygun bir yaklaşım.

Hiç yorum yok:

Powered By Blogger
Sevgili Ziyaretçim,
Blogumda aradığını bulmanı ve ziyaretinin keyifle geçmesini dilerim. Sevgi ve sağlıkla...