4 Ocak 2012 Çarşamba

Çocuğunuzun bir hobisi olsun



Biz yetişkinler için hobi, yaşantımızda zorunlu olarak yaptığımız şeylerin dışındaki eğlenceli, mutluluk verici işlerle uğraşmaktır. Hobiler hayatımıza renk katar, bize pozitif duygular hissettirir. Ayrıca kendimizi tanımamıza da katkıda bulunur, kendimizi ifade etme fırsatı verir.

Çocukluk döneminin en önemli hobisi oyun. Aslında oyun, çocukluğun en önemli uğraşı, yaşamı öğrenme ve becerileri geliştirme yolu. Çocuklar fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal olarak oyunla gelişiyor.
Çocuklar anne ve babalarını taklit ederek öğreniyor. Bu nedenle anne ve babaların hobileri onları yönlendiriyor. Ebeveynler kitap okuyorsa çocuk da kitapları seviyor, fotoğraf çekmekle ilgileniyorsa çocuk da onunla birlikte fotoğraf çekiyor.

Çocuklarımız yaşlarına ve gelişimlerine uygun aktivitelerle eğlenirken farkında olmadan ilerleyen yaşlarda edinecekleri hobileri ve yetenekleri konusunda gelişiyorlar.Edindikleri hobiler, gelecekteki hayatlarını, kariyerlerini, arkadaş ve eş seçimlerini etkiliyor, hayat tarzlarına yön veriyor. Oyun oynarken onları iyi gözlemlemek ve teşvik etmek, yeteneklerinin gelişimini, değişimini izlemek önemli.
Çocuğun yetenekli olduğu ve keyif aldığı bir hobi ile uğraşması, eğlenceli vakit geçirmesini sağlamanın yanında, becerisini sergileyip yaratıcı ve başarılı olabildiğini gördüğünden kendine güvenini de destekliyor. Bir müzik aletini çalmak, tiyatro çalışması içinde olmak, resim yapmak, dans etmek, bireysel veya takımla yapılan bir spor dalıyla ilgilenmek, bilim ve teknolojiye yönelik bir kursa devam etmek çocukları yönlendirebileceğimiz hobi alanlarıdır.

Çocukları bir faaliyete yönlendirirken nelere dikkat etmeli?

Hiç yorum yok:

Powered By Blogger
Sevgili Ziyaretçim,
Blogumda aradığını bulmanı ve ziyaretinin keyifle geçmesini dilerim. Sevgi ve sağlıkla...